شبکه جهانی توسعه بین الملل که همه ساله گزارشهایی در مورد توسعه انسانی منتشر می کند تا برنامه های مربوط به پیشرفت و توسعه کشورها را مورد بررسی قرار دهد، امسال با همکاری انجمن بیابان و سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری اقدام به تشکیل یک کارگاه آموزشی مدیریت مشارکتی در مناطق خشک و نیمه خشک در زمینه منابع طبیعی کرد.
در این راستا 37 نفر از 14 کشور جهان برای شرکت در این کارگاه اعلام آمادگی کردند و در نهایت پس از سه مرحله گزینش 12 نفر از کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، هندوستان، قطر و سوریه پذیرش شدند و سفر خود را آغاز کردند.
این سفر از تهران آغاز شد و به مدت چهار روز در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران به طور تئوری مطالب مربوط به بیابانهای کشور برای این 12 نفر مطرح شد.
سفر اصلی اما از خراسان جنوبی آغاز شد و نخستین بازدیدها از پروژه بین المللی ترسیب کربن در بیرجند بود.
ادامه این سفر به استان یزد و بازدید از دشت یزد - اردکان و آشنایی با فعالیتهای بیابان زدایی و آبخیزداری بود و گروه امروز (سه شنبه) عازم اصفهان شد.
گروه گرچه از بیابان پیمایی در یزد خسته بود اما در ضیافتی کوچک با چند نفر از خبرنگاران یزد شرکت کردند و به سئوالات آنها پاسخ دادند.
سیدکاظم عباس، مدیر پروژه مدیریت سرزمین پایدار از کشور پاکستان در این نشست ضمن تقدیر از دولت جمهوری اسلامی ایران که شرایطی را فراهم کرد که این گروه بتواند در ایران حضور داشته باشد و از پروژه های مختلف بازدید کند، اظهار داشت: گرچه کشور ایران و پاکستان دو کشور همسایه هستند و تا حدودی از شرایط اقلیمی مشابهی برخوردارند و از مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می روند اما تفاوتهایی بین این دو کشور وجود دارد.
ایران سالها جلوتر از پاکستان برای بیابان زدایی اقدام کرده است
وی افزود: برای ما بسیار عجیب بود که در قسمت عمده ای از استان یزد بارندگی 50 میلیمتر در سال است در حالیکه متوسط بارندگی پاکستان بین 200 تا 250 میلیمتر است.
کاظم عباس با بیان اینکه ایران و پاکستان هر دو خود را متعهد به بیابان زدایی می دانند، افزود: وقتی کنترل بیابان زدایی ایران و پاکستان را مقایسه می کنیم، ایران سالها جلوتر از پاکستان در این زمینه وارد عمل شده و در کنار پروژه ترسیب کربن، خود را بدون هیچ اجباری متعهد به اجرای بیابان زدایی کرده است.
مقایسه اعتبارات پروژه های بیابان زدایی در پاکستان و ایران
وی با مقایسه ای بین ایران و پاکستان عنوان کرد: هر دو پروژه اکنون با اعتبارات UNDP اجرا می شود، هر دو کشور یک تعهد دارند و هر دو برای اجرای طرح پیچیدگی های خاص خود را دارند اما آنچه عجیب و جالب توجه است، اعتباراتی است که به طرحهای بیابان زدایی به ویژه در خراسان جنوبی و یزد اختصاص یافته است.
کاظم عباس ادامه داد: در ایران پروژه ای برای 10 سال اعتبار سه میلیون و 800 هزار دلار دارد اما در پاکستان پروژه ای برای دو سال معادل چهار میلیون دلار اعتبار دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به بازدیدهایی که طی چند روز گذشته به ویژه از استان یزد و از پروژه تثبیت شنهای روان داشتیم، یزد و ایران را در اجرای پروژه های بیابان زدایی موفق می دانیم و معتقدیم با این بودجه ها و با شرایط اقلیمی خاص، ایران بی نظیر عمل کرده است.
کمبود اعتبارات پروژه های بیابان زدایی در ایران و یزد تعجب برانگیز است
هالوک ارسان از ترکیه و از وزارت جنگلداری و امور آب نیز از کمبود اعتبارات پروژه های بیابان زدایی در ایران و استان یزد متعجب است.
وی می گوید: اما همه پروژه ها با اعتبار کم آغاز می شود مهم این است که پروژه اثربخشی داشته باشد.
ارسان اظهار داشت: پروژه های بسیاری را در استان یزد دیدم و بسیاری از کارهای انجام شده از جمله کمربند سبزی که دور یزد به منظور مقابله با شنهای روان ایجاد شده، بی نظیر است.
وی افزود: با وجود بادهای فرساینده، بی آبی، بارندگی فقط 50 میلیمتری و شرایط طاقت فرسای دیگر، اجرای این پروژه از سال 70، کاری بی نظیر در یزد به شمار می رود.
شرایط کار بیابان زدایی در یزد طاقت فرساست
شرایط کار طاقت فرسا در شرایط بیابانی و کویری یزد، این بار سبب شد تا محققان خارجی که خود نیز در کشورشان شرایطی نظیر این استان دارند، لب به اعتراف بگشایند.
آنچه بیش از همه سبب تعجب آنها شده بود، اعتباراتی است که به این طرحها اختصاص می یابد.
اما بسی مایه افتخار است که علم و تجربه، همت و غیرت و مردان کشورمان به ویژه در مناطق بیابانی نظیر یزد سبب شده تا ایران بتواند در اجرای پروژه های ملی نظیر ترسیب کربن، بیابان زدایی، ایجاد کمربند سبز، مقابله با شنهای روان و ... پیشگام حرکت کند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025